Birçok gıda, üretildiği yerden ve zamandan farklı yer ve zamanda tüketildiği için muhafaza ve taşıma işlemlerine ihtiyaç duymaktadır. Ambalajlama gıdaların depolanması ve dağıtımı için gerekli bir yardım aracıdır. Bu yüzden ambalajlamanın birçok amacı bulunmaktadır.

Koruyucu özellikleri açısından ambalajın koruma görevini yönlendirebilmek için ambalajlanan ürünü olumsuz etkileyen faktörlerin belirlenmesinde de yarar vardır. Bu etmenlerin önem düzeyleri ürün çeşidine ve özelliklerine göre değişmektedir. Gıdalar, özelliklerine göre nem, oksijen, karbondioksit, ışık, aroma, koku gibi etmenlerin bir yada birkaçına karşı duyarlılık göstermektedir. Bu bağlamda ambalaj seçiminin olabildiğince doğru yönlendirilmesi için sisteme etki eden tüm faktörlerin çok iyi değerlendirilmesi gerekmektedir.

Filmlere uygulanan AntiFog uygulaması sayesinde paket içindeki buharlaşmadan ve nemden dolayı ürünün görülemez olmasını engellemektedir. Özellikle şeffaf ambalajlarda ürünün buhar ve nemden görünemez olması tüketicide ürünün bozulmuş olduğu algısını yarattığı için, bu tür ürünler için hazırlanan filmlere mutlaka AntiFog uygulamasının yapılmasını öneriyoruz. 

BARİYERLİ FİLMLER

Gıda maddeleri nem, oksijen, ışık, koku (aroma) gibi etmenlere karşı çok hassastır. Bu nedenle gıdaların ambalajlanması için seçilecek ambalaj malzemelerinin doğru olarak saptanması, gaz ve nem geçirgenlik özelliklerinin bilinmesi çok önemlidir.

Bazı plastik malzemeler neme karşı, bazıları da oksijene karşı daha dirençlidirler. Farklı iki özellikte polimerlerin birleştirilmesi veya laminasyon işlemleri ile nem ve oksijene karşı dirençli filmler üretilebilmektedir. Bazı plastik malzemelere oksijen ve nem geçirgenliği direnci yüksek olan malzemeler ile kaplanarak bariyer özelliği eklenebilmektedir.

Bariyer özelliği; birim alandan, birim zaman içinde, belirli bir sıcaklıkta ve nem ortamında ambalaj malzemesinin geçirdiği oksijen, nem ve gaz miktarı olarak tanımlanır. Bariyer filmler, hassas ürünler için koruyucu özellikleri geliştirilmiş (nem, oksijen, karbondioksit, koku, ışık, vs.) çok özel malzeme ve laminasyonlarını içerir.

Örnek: BOPP/coexPE-EVOH-PE, OPET-ALOx/PE

Oksijen Geçirgenliği (Oxygen Tranmission Rate – OTR) 
Plastik materyalin 23 ºC de ve 0 nisbi nemde, 1 m2 veya 100 İNÇ2 lik alandan geçen oksijen miktarının cm3 olarak ifadesidir.

OTR: “cc/m2/gün” veya “cc/100 inç2/gün” olarak gösterilir.

Gıdalar oksijene karşı oldukça duyarlıdır. Özellikle yağlı gıdalar oksijenin bulunduğu ortamlarda oksidasyona uğrayarak acılaşırlar. Şekerli gıdalarda ise karamelize olurlar. Ayrıca ambalajdaki oksijen mikroorganizmaların, özellikle küflerin gelişmesine ortam hazırlar. 

Nem Geçirgenliği (Vapor Transmission Rate – WVTR / MVTR)

Plastik materyalin 37 ºC de % 90 nisbi nemli ortamda 1 m2 veya 100 inç2 lik alandan, günde gram olarak geçirdiği nem miktarıdır.

WVTR: “g/m2/gün” veya “g/100 inç2/gün” olarak ifade edilir.

Bilindiği gibi gıdaların ana bileşeni sudur. Gıdalarda bozulma reaksiyonlarını kontrol eden su, sıcaklık derecesine bağlı olarak bulunduğu ortamda belli bir buhar basıncı gösterir. Gıdalar nem oranı ve sıcaklık derecesi değişmeyen bir ortamda bekletildiklerinde ya su alırlar veya verirler. Örneğin, bağıl nem oranı % 75 olan bir ortamda tutulan kraker nem kazanırken, aynı ortamda et nem kaybeder. Her hangi bir gıdanın nem oranının bilinmesi çeşitli teknolojik işlemleri n belirlenmesinde etkili olduğu kadar, ambalajlama ve depolama koşullarının belirlenmesinde de önem kazanır.

Uzun raf ömrü isteyen (6/18 ay), ihracata yönelik ürün uygulamalarında kullanılması zorunlu olup bariyer özelliği ürüne göre değişikli göstermektedir.

Bizler APACK olarak sürekli ARGE faaliyetlerimiz ile esnek filmleri geliştirmekte müşterilerimizin kullanımına sunmaktayız. 

 





En son haberlerimize ulaşmak için e-bültenimize abone olun :

APACK

Ambalaj Makine Sanayi ve Tic.Ltd.Sti.
Ferhatpaşa Mahallesi, 22.Sokak No:43    
34888 Ataşehir • İstanbul / TÜRKİYE  
www.apack.com.tr      info@apack.com.tr        export@apack.com.tr

Tel: +90 216 661 33 71
      +90 216 661 26 69
      +90 216 661 60 13

Mobil: +90 0530 265 04 00
Fax: +90 216 661 33 70 
editor@apack.com.tr    

 web yazılım ve uygulama

 

 

Tüm hakları saklıdır apack.com.tr